27 November 2007

prosjekt buxus

Tidligere har jeg avbildet denne buksbom'en (buxus). Men så har jeg ikke fått tid til å gjøre noe med den. Det var opprinnelig to, og den første ble begrenset til en 30cm høy stamme som jeg mente hadde potensiale til å bli en chokkan (formal upright style). Når jeg gikk igang for å finne hoved stammen fant jeg ut at den var plantet så langt ned i jorden, at de grenene jeg knakk av hadde etablert egne røtter. Derfor besluttet jeg å ta vare på disse, renset røttene for gammel kompakt plantasjen-jord og satte dem i vann mens jeg fortsatte.

Resultatet ble 6x små buxus hvor ihvertfall 2 av dem har potensiale til å bli noe om noen år. Men da må de beskjæres, så ikke det samme skjer igjen: At de nederste grenene etablerer egne rot systemer.

De minste ble litt små. Og det passer meg jo utmerket siden jeg liker meg best i Shohin segmentet. Shohin er den størrelsen som befinner seg fra 13-25 cm høye trær.


Her ble resultatet. Jeg hadde ikke mer ferdig jord, så jeg måtte lage en blanding i en brenning. Jeg brukte min sedvanlige, egenkomponerte mix (1/3 blomsterjord, 1/3 kukompost og 1/3 sand hentet fra sandkassa til ungene). Så får vi se om de overlever vinteren.

Nå har de stått i romtemperatur i mer enn et døgn, så om de fryser litt når de kommer ut igjen så får det heller være. Ute er det i skrivende stund 3 grader, og inne i kjelleren er det 20 grader. Men vi får se. Fortsettelse følger...

14 November 2007

Trærne på jobb

Har lenge tenkt på å legget ut trærne mine på jobb. Den ene en mallsai. Mens den andre er en einer som absolutt skulle vært ute nå om vinteren.
Her er min mallsai. Kjøpt på Rema1000 på Sunde. Blir spennende å se om den overlever, men den trives iallefall bedre i sin nye potte fra bonsaibutikken.no, enn den gjorde i den originale potta.

Her er eineren. Skal ta et bedre bilde av den senere. Der greinene synes bedre, for de er skikkelig rotete. Jeg vet at einere ikke skal stå inne, men den får være inne i vinter, så kan den få komme ut til våren.

04 November 2007

høstens fangst

Tidlig søndag morgen gikk jeg ut for å ta bilde av mine kjære skjøre potte-trær. Alle er samlet i løpet av sommeren/høsten. De fleste er med i samlingen for at jeg skal kunne høste erfaring, men også for å ha noen i reserve hvis ikke alle overlever. Så det blir spennende å se hvem som står igjen når våren kommer.

Aldri har jeg gledet meg så mye til våren som nå...
Èn av to furuer (Pinus sylvestris) som er hentet fra en plass litt sør for Stavanger. Etter hint fra en viss pottemaker. Min bonsai-makker Gunnar og jeg var ute og også han endte opp med to furuer++.
Furu#2. Grenene kommer ikke helt til sin rette her. Men dette er èn av noen få jeg har lyst til å satse på. Rotsystemet er helt fantastisk, og flere av de små grenene har noen artige fasonger. Treet har blitt mer enn halvert i høyden, og stammen var dekket med nåler. Så det var først når jeg kom hjem at jeg så hvilken fangst dette var.
Etter to år i denne potten skal jeg finne en sten, og pakke inn røttene rundt stenen. Om 5-10 år vil dette bli et fantastisk tre.


Denne eineren fant jeg helt tilfeldig. Det var en furu jeg egentlig skulle hente, som jeg har sett på min daglige kjøretur på vei fra barnehagen der min sønn går. Furuen fikk jeg ikke hentet, for det krevde at jeg måtte klatre. Og det hadde jeg ikke lyst til i fullt dagslys med lakksko og dressjakke. Men den skal hentes, bare jeg har på meg mer passende klær. Men denne eineren skal bli fin. Den er plantet i en avskåret 10l-bøtte. Røttene her er også fantastiske. Har egne bilder av røttene som jeg kan legge på et eget innlegg senere.



Nok en einer (juniperus). Denne har jeg av nostalgiske grunner. Den er tatt med fra en hytte i Tønsberg der jeg har tilbrakt alle sommrene i min barndom. Den stod i potte i ett år og hadde en lang uregjerlig stamme uten grener. Nå er stammen surret og bøyd rundt en sten, og plantet 3cm lavere enn det som er planen for dette treet.

I inngangen til huset vårt stod det 2x buksbom(buxus/Buxaceae). Da min kone ba meg ekspedere dem ble de fort tatt hånd om av meg. Men ikke i komposten . De var opprinnelig ganske like i formen, og har stått i krukker i to år. På det øverste bildet ser du hva som ble igjen. Den uformede kommer nok til å lide samme skjebne. Bladene er grønne om sommeren, men tidlig på høsten blir noen blader røde, og det gir et fantastisk farge-spill.

Hele denne sommeren har jeg lest om bonsai på internett, og mange fine trær er lerk (larix). Derfor ville jeg også ha en. På en søndagstur gikk vi tur i en skog utenfor Sandnes da jeg plutselig tenkte: "YAMADORI". For der stod det. Og noen dager senere dro jeg på tur.
Spoa til Gunnar knakk for å få det opp, men hjem kom det. Og Gunnar fant seg også en lerk. Så får vi bare håpe at lerkene våre overlever vinteren.

31 October 2007

ompotting av min første bonsai

Utgangspunktet: stygg noname potte fra 'Hove plantesalg' og dårlig jord.
litt gitter nedi bunnen...
...som festes med alu.-tråd







Jeg vinner nok ikke noen pris på dette treet. Men det var dette treet som vekket min bonsai interesse. Som jeg har mye glede av. Opprinnelig var det et tre som stod i en kjedelig plast-potte. Men jeg fant fort ut at det hadde potensiale til å bli bonsai.

Jorden jeg har brukt er 1/3 plantejord, 1/3 sand(fra ungenes sandkasse, silt og vasket) og 1/3 ku-gjødsel-kompost.